Истории на успеха

DeLaval International

Млечните продукти винаги имат по-добър вкус, когато идват от щастливи крави. Световният лидер в млечните ферми, DeLaval,помага на фермери да поддържат добитъка си по начин, който увеличава печалбите и осигурява комфорта на животните. Предоставянето на перфектно обслужване в повече от 100 страни означаваше подобряването на веригата за доставки и глобалната координация. С SAP Business One и SAP Event Management приложенията, DeLaval може да обслужва многобройните си клиенти по-добре.

„Външните доставчици, нашите работилници, различни спедитори, нашето собствено управление на поръчки, офисите за продажба, и, разбира се, нашите клиенти са всички, които участват в нашитедоста сложни бизнес проекти. Тъй като нашите системи са склонни да бъдат персонализирани, компонентите се събра от няколко страни, които използват комбинация от транспортните потоци към различни точки и след това се изпраща на клиентите … Искахме да се отдалечим от локализиране и проследяване на процесите, които са били възможно най-стандартизирани в света. И нямаме нужда от едно заявление, че ще ни уведомят предварително за определени събития в определено време. “

– Christian Wreth, Мениджър вериги за доставки, DeLaval International AB

Castle Importing, Inc.

Когато приготвят семейна вечеря, родителите може би се чудят дали децата им ще го харесат. Но, очевидно за семейства – иCastle Importing – безопасността на храната е на първо място. Потребителите очакват да знаят за изтегляния веднага. С SAP Business One, Castle Importing притежава пълна видимост в производствения си процес, така че ако оттегляне е необходимо, те  могат бързо да информират клиентите си и да предприемат мерки за справяне със ситуацията.

Alpha Logisticsсега могат да създават доклади за добитъка си и да виждат в реално време данни за продажбите, да съпоставят управлението на информацията и докладване на брутни маржове на печалба. SAP Business One дава на компанията постоянно текущата картина на финансовото им здраве.

Ръчновъвеждащи се задачи: силно намалени.

Поток на работна сила: мощно подобрен.

Счетоводство процеси: рационализирани.

Interstate Contract Cleaning Services

В допълнение към драстично увеличаване на точността на фактури на клиентите, ICCS сега  може да персонализира фактуриране с персонализирани условия и специфики за отделни клиенти, поддържа основната си мисия за предоставяне на перфектно обслужване на клиента. ICCS сега може да генерира хидяли фактури за по-малко от час, преди това е отнемало два дни. Ремонтираната система  работеща в продължение на година и половина, според Seymour, „е 100% по-добре и работи като Cadillac. Системата работи гладко и лесно и не сме имали никакви подизпълнители оплаквания. „

ICCS е увеличил годишния си брой клиенти и приходите им са до 60% до 70% по-високи отчасти поради на ефективността на решението, без да се налага да наемат допълнителен счетоводен или административен персонал, за да се справят с нарасналия обем . Освен това, консултантските такси са само 10% от това, което те са били с предишния доставчик. ICCS вече има инфраструктура, която ще продължи клиентското и пазарно разширение, без да бъдат възпирани от решение, което предлага неефикасно и недостатъчно управление на  фактури и договори.

Aether Consulting, партнъор на SAP

Nelson Packaging Company, Inc.

Когато предишният им приложение за проследяване на наличността е било прекратено, Nelson са опитали сами да внедрят  добавка за проследяване на наличност за QuickBooks, което не е било успешно. С наближаването на крайния им срок, са закупили SAP® Business One (предназначен за средни предприятия) и Data Collection от LBSi, и са позволили на  LBSi да управлява внедряването. Сега, те имат система, на която могат да разчитат, получавайки правилна информация за половината от времето, което им е било необходимо преди.

SAP Business One at Krazy Glue: Sticking to Business

В хода на внедряването, броят на лицензите се учетворил, и днес всички офис служители и управители са потребители. SAP Business One беше пуснат на 2 януари 2008 г., и Krazy Glue приключиха годината за Декември. За отбелязване е, че японските компании предпочитат да приключат месеца на буквалното ден от съответния месец. Ока казва, че е доволен, че могат да приключат периода много по-бързо, отколкото преди, и към днешна дата Krazy Glue са приключили по график за декември до март.

Повишаването на ефективността на новата среда епозволило на компанията да управлява две единици, без добавяне на числеността на персонала. Контролъорът казва: „Без SAP Business One, щяхме да изискваме двама души повече.“ Конкретно, в компанията се е увеличил обема на продажбите с минимум пет до 10 процента, с 20 на сто  се е увеличила работата, без наемане на допълнителен персонал.

Управлението на Krazy Glue се ангажира да продължи да усъвършенства бизнес процесите си за по-голяма възвръщаемост на усилия и инвестиции. LBSi работи с Ока и неговия екип за внедряване на допълнителна функционалност, като например радиочестотна идентификация, за да разширят своята SAP Business One среда.

И още:

Golden Road – тук

Christopher Lena – тук

Antarc – тук